Världens populäraste MOBA – League Of Legends

Världens mest populära MOBA-spel idag är League Of Legends (Även kallat LOL). Det enorma MOBA-spelet League of Legends skapades den 27e oktober 2009. Det är ett strategispel som går ut på att förstöra motståndarlagets bas med hjälp av sina hjältar och minions. Varje lag består av fem spelare som får välja bland alla de 127 hjältarna som har olika verktyg för att hjälpa laget till seger.

Detta spel är ett av världens mest spelade onlinespel just nu och det har många fördelar. Dessvärre så finns det dock flera nackdelar med det också. I och med att spelet är utformat som det är och sedan hur tävlingsinriktade många spelare är så skapar detta oerhört mycket stress och press på att de ska lyckas, oavsett om de är proffs eller inte.
Om man t.ex. märker av att ens vardagliga beteende påverkas negativt och att ditt spelande bestämmer vilket humör du är på så kan du vara beroende. Ett beroende kan senare leda till psykisk ohälsa och det är mycket farligt. På Competencer så kan du boka tid med en psykolog för att prata om ditt beroende var du vill, när du vill. 

Inuti spelet så finns det olika objektiv som man siktar på att lyckas ta för att kunna tjäna in mer pengar till sitt lag så att man kan köpa föremål som gör sina hjältar starkare. Samtliga börjar matchen på lvl 1 och så har man tre stycken egenskaper att välja bland. På level 6 så låser man även upp sin “ultimate”, vilket oftast är den starkaste egenskapen hos den valda hjälten.

 

Det finns något inom all gaming som kallas “META“. META betyder i grund och botten att någonting är en norm inom spelet, t.ex. vid val av karaktärer, vad för föremål man ska köpa eller hur man egentligen ska spela spelet. När det finns 127 hjältar att välja bland så är det svårt att göra alla exakt lika bra.

 

I spelet så finns följande roller att fylla i ett lag:
Top laner
– Spelaren går högst upp på banan.
Jungler – Spelaren som springer och dödar neutrala “creeps” i den så kallade djungeln.
Mid laner – Spelaren som går i mittenbanan.
ADC – Spelare som väljer en fragil karaktär som gör mycket skada.
Supporter – Skyddar sina lagkamrater och håller dem vid liv.

Det som är en av de viktigaste delarna av att forma sitt lag är att samtliga karaktärer ska synka ihop bra. I lagets komposition så ser man gärna att det är minst en eller två som har väldigt bra egenskaper för att kunna starta en strid med motståndarlaget. En eller två ser man gärna ha något som används när laget ska spela defensivt och används i självförsvar.

Målet är att försöka finna en bra kombination till sin match och sedan spela tillsammans. Genom att överta flera objektiv och döda mycket creeps. Du kan ladda ner gratisspelet League of Legends här.

education-one