Världen av konsoler

 

En konsol är det första en antagligen tänker på när denne hör ordet “gaming”. Detta är naturligt då världen av gaming uppstod med den första konsolen, Magnavox Odyssey, som lanserades i USA 1972. Strax efter denna konsol lanserades även arkadspelet Pong av spelföretaget Atari, vilket även idag skapar spel.

Konsolspel slog igenom med buller och bång först år 1986, i samband med Nintendos lansering av sin 8-bit konsol. De höll sig relevanta på marknaden med spel såsom Super Mario, Donkey Kong och även The legend of Zelda (som uppkom med senare konsolsläpp).

Det var inte endast Nintendo som tog ett storkliv in på gaming-marknaden. 1995 släppte företaget Sony sin första konsol, Playstation. Den blev en stor säljframgång med sin magnifika 3D – grafik och banbrytande spel såsom Final Fantasy VII (fortsättningen på Square Enix succéserie som tidigare endast släppt spel till Nintendo 8-bits uppföljare Super Nintendo), Spyro, Spider-Man, Crash Bandicoot och Tomb Raider. 2000 släpptes Playstation 2 med desto mer uppgraderad grafik, och dess största konkurrent på den tiden var Microsofts nylanserade XBOX. Något som är unikt med både Playstation 2 och XBOX är att mot slutet av dessa konsolernas tid i rampljuset, släppte deras spelutvecklare spel som utmanade konsolernas hårdvaror till det yttersta. Detta medför att ett flertal spel på dessa konsoler ser bra ut än idag – exempelvis Final fantasy XII på Playstation 2 och Chronicles of Riddick på XBOX.

När man talar om konsoler, pratas det om generationer. Det finns två generationer som är aktuella i media idag – “old-gen” och “current-gen”. Old-gen innebär konsolen som släpptes innan konsolen som är aktuell idag, och current-gen är då just den sistnämnda. Exempel på old-gen – konsoler är Sonys Playstation 3 och Microsofts XBOX 360. Dessa har båda funnits sedan 2006, men det är inte förrän för strax över ett år sedan som spelföretag slutade släppa nya titlar till de konsolerna (Sony lanserade även nyligen att tillverkningen av Playstation 3 avslutas under 2017 och XBOX 360 lär snart gå samma öde till mötes). Detta för att det under 2013 släpptes nyare versioner av dem, Playstation 4 och XBOX ONE. När en ny konsol i samma serie släpps, slutar man så småningom skapa spel till konsolen som kom före, för att ge mer plats till den nya konsolen. Detta innebär förstås inte att gamers slutar spela på dem, snarare tvärtom – det må heta “old-gen”, men det är fortfarande relevant i världen av gaming.

education-one