Vad innebär gaming?

 

Gaming, som ett övergripande ord, är en term för spelande via en dator (PC – gaming) och en konsol (console-gaming). Med åren har termen dock skapat många så kallade sub-termer såsom kortspel, rollspel och brädspel och det är därmed så mycket mer än “stillasittande tittande på en skärm” som det tråkigt nog kan uppfattas som.

En PC används både som tillgång till internet och att göra vardagliga saker med, såsom att spela på. För gaming krävs det förstås att datorn har en hårdvara som klarar av mycket spelande. Många nyare spel har mycket bra grafik som kräver ett utmärkt grafikkort för att undvika att bilden krånglar. De flesta PC – gamers lägger saftiga summor på sina datorer för en så lag-fri och tillfredsställande spelupplevelse som möjligt. Det går lika bra att spela med mus och tangentbord som det går att spela med en handkontroll.

En konsol är främst byggd för spelande, men det går även att installera applikationer såsom Youtube och Netflix, så att man kan streama video, film och serier. Då det finns många olika konsoler att välja mellan idag, har det även skapats olika spel som kan spelas via dem. På en konsol ska det spelas med en handkontroll. En konsol kopplas förstås till en skärm eller TV.

Trots att en PC och en konsol är två helt olika medier för gaming, har de mycket gemensamt. Till exempel släpps ett flertal speltitlar till både PC och konsol – detta för att ge så många gamers som möjligt möjligheten att ta del av spelet (och öka försäljningen förstås).

Personer som sysslar med gaming kallas för “gamers”, men det råder skilda meningar kring vad det innebär. Enligt vissa innebär det att man spelar FPS-spel, så kallade First Person Shooter-spel såsom Call of Duty, Counter-Strike och Battlefield. Dessa spel går allt som allt ut på att spela i två lag, och förgöra motståndarlaget med vapen. Dessa spel är kolossalt populära världen över. Många andra ser FPS-spel som slöseri av tid och ser äkta gaming som att man spelar RPG-spel (Role-play-games) såsom Mass Effect-trilogin, Fallout-serien eller Witcher-trilogin. RPG-spel kräver avsevärt mer dedikation av spelaren än FPS-spel och utspelar sig i en påhittad värld med en rik historia. En person som endast spelar simulatorspel såsom Farming simulator, där man tar hand om en bondgård och odlar grönsaker, kan se sig själv som en gamer eftersom det räknas som ett tv-spel. Detta är något en FPS- eller RPG-spelare antagligen inte skulle hålla med om.

Trots att det inte finns några rätt och fel i världen av gaming, där det är upp till var och en att avgöra vad som passar en bäst, är det en tävlingsinriktad bransch och det är bra att veta från början om man ger sig in i det för underhållningens skull, eller tar det steget längre för att syssla med det professionellt. Det är trots allt en värld av oändliga historier, universum, människor och upplevelser där endast fantasin sätter gränsen.

education-one