Nintendo

Nintendo ligger bakom några av världens genom tiderna mest framgångsrika spelfranchises, som Super Mario, Legend of Zelda, Metroid och Pokémon. Faktum är att den rödklädde rörmokaren som är huvudkaraktär i Super Mario (och som också gett namn åt spelserien) i undersökningar kändes igen av fler människor än Disneys främsta maskot, Musse Pigg.

Historien bakom Nintendos framgångar börjar redan år 1889, då företaget grundades. Till en början tillverkade Nintendo spelkort, men under 1950-talet utökade de sin verksamhet till att omfatta leksakstillverkning. Det var via denna industri som Nintendo på 1970-talet började satsa på att etablera sig på arkadmarknaden. Nintendos stora genombrott kom dock inte förrän man började rikta in sig på spel i hemmet, och skapade konsolen Nintendo Entertainment System, som blev en verklig braksuccé och förseglade Nintendos framtid inom spelbranschen.

Det kanske bästa draget Nintendo någonsin gjort genom sin historia var att anställa Shigeru Miyamoto, och att sedan ge honom uppdraget att designa Nintendos allra första arkadspel. Det skedde år 1980, och spelet han designade var Donkey Kong. Donkey Kong blev den första i en rad av spelkaraktärer som skulle leda till både Miyamotos och Nintendos framgångar i spelvärlden. Några andra av Miyamotos skapelser är Super Mario, Legend of Zelda, Star Fox och Pikmin. Miyamoto har kallats ”de moderna tv-spelens fader”, och blev den första personen någonsin att väljas in i Academy of Interactive Arts and Sciences’ Hall of Fame.

Även om Miyamoto nu har ett större ansvarsområde på Nintendo, och inte är involverad i detaljplaneringen av nya spel, har han fortfarande ett finger med i spelet (bokstavligen) när det gäller exempelvis spel i Zelda-serien. Vid skapandet av den senaste installationen i spelserien,The Legend of Zelda: Breath of the Wild, var Miyamoto till exempel producent (tillsammans med Eiji Aonuma), medan spelet regisserades av Hidemaro Fujibayashi. Spelet släpptes tillsammans med Nintendos senaste konsol, Nintendo Switch, och om du knappt kan bärga dig innan du får spela det, men inte har råd att köpa konsolen för tillfället, kan en lösning vara att ta ett sms-lån från exempelvis Mobillan.se. Då kan du sedan betala tillbaka lånet när du har samlat ihop pengarna, och när du redan har påbörjat ditt uppdrag att rädda Hyrule.

education-one