Strömmade spel på frammarsch

Den tekniska utvecklingen går väldigt snabbt framåt och idag tvingas fysiska spelbutikskedjor bomma igen eftersom många köper spelen digitalt på internet. De går därmed samma öde till mötes som de gamla videouthyrningsbutikerna gjorde när Netflix och liknande tjänster dök upp.

 

På senare år har även streamingtjänster för dator- och tv-spel börjat dyka upp. Det finns några olika affärsmodeller i detta segment där vissa fungerar enligt Netflixmodellen, det vill säga att man betalar en fast månadsavgift och då får tillgång till ett stort bibliotek av spel. När man slutar betala upphör dock åtkomsten till spelen.

Google Stadia

En annan variant är den som Googles strömmande speltjänst Stadia använder. Där måste man köpa varje spel separat, även fast man kanske redan äger spelen på andra digitala speldistributionsplattformar som Steam. Men inte nog med detta, man måste även betala en fast månadsavgift för att få tillgång till tjänsten. En lite nedbantad gratisvariant av Google Stadia är dock på gång, där man begränsas till en upplösning på 1080p, istället för upp till 4K som är möjligt med ett Pro-abonnemang.

Geforce Now

Senast ut på marknaden för strömmade spel är GPU-tillverkaren Nvidias tjänst Geforce Now som efter flera år av betatestande lanserades skarpt i början av februari 2020. Nvidia har valt en lite annan approach än sina konkurrenter och låter kunderna spela sina redan befintliga spel som de har köpt via Steam, UPlay, Epic Games Store och andra liknande plattformar. Man behöver alltså inte köpa samma spel två gånger och man behåller dessutom alla sina spel även när man inte längre betalar för Geforce Now.

Vad Geforce Now gör är att installera spelet, på till exempel Steam, i molnet där spelet sedan renderas på Nvidias servrar. Prestandan sägs motsvara ett Geforce RTX 2080 och ska ge 1080p i 60 fps (bildrutor per sekund) i de spel som stöds.

Det går till och med att strömma spelen till en smartphone för den som kör Android. Man behöver inte heller ha den senaste flaggskeppsmodellen för över 10 000 kronor, utan det går alldeles utmärkt med en lite äldre mobil från Gigamex som säljer begagnade smartphones. Mobilen behöver bara klara av att spela upp en strömmande video i åtminstone 720p i 60 fps. Dock är en handkontroll mer eller mindre ett krav för att kunna spela då touchkontrollerna på pekskärmen inte är särskilt praktiska, plus att de täcker hela skärmen. I dagsläget är det dock många stora titlar som inte stöds, eftersom avtal med utgivarna inte finns på plats. Till exempel finns inga spel från Rockstar (Grand Theft Auto, Red Dead Redemption m.fl.).

Origin Access

Origin Access är en tjänst som bygger på den tidigare nämnda Netflixmodellen där man betalar en fast prenumerationsavgift varje månad och sedan får tillgång till ett stort spelbibliotek. Eftersom det är Electronic Arts som äger speldistributionsplattformen Origin är man begränsad till spel enbart från EA.

UPlay+

UPlay+ är en tjänst som i mångt och mycket liknar Origin Access, men där man istället enbart har tillgång till spel utgivna av Ubisoft istället. Här finns spel som Far Cry, Assassin’s Creed, Tom Clancy-spelen, Watch Dogs med flera.

education-one