Spel du kan spela i Minecraft

Minecraft är ett enormt framgångsrikt spel som fortsätter att växa. Nu finns en ny mod till spelet som låter dig köra det gamla operativsystemet Windows 95 i en dator, i Minecraft. Låter det förvirrande? Förhoppningsvis är det lite tydligare när du kommit till slutet av den här artikeln.

Att Minecraft är populärt råder det ingen tvekan om. Spelet genererar enorma inkomster varje år och du kan köpa sådant som Minecraft ryggsäckar och leksaker bland mycket annat som inspirerats av spelet. Men alla prylar åsido, grunden för framgångarna består i att Minecraft är ett väldigt dynamiskt spel som går att spela på många olika sätt. Nu finns alltså möjligheten att spela andra spel i Minecraft. Den tidigare nämnda modden låter dig, i spelet, beställa datordelar från en satellit som kretsar kring din Minecraft-värld. När du får delarna levererade monterar du ihop dem och har alltså en dator som kan köra Windows 95. Detta öppnar upp en hel del möjligheter.

Spela Doom i Minecraft

När människor i Minecraft-communityt började fundera över vilket spel man först borde testa att köra var Doom det självklara valet. Då talar jag om det första spelet i serien, från 1994, och inte om Doom Eternal som släpptes nyligen. Det finns ett talesätt om den klassiska förstapersonsskjutaren som säger att ”Doom går att köra på vad som helst”. Det vill säga att du skulle kunna ladda in och köra Doom på en miniräknare – vilket också är vad många gjort. Datorkunniga människor har fått spelet att gå på allt från Apple watches till grafiska miniräknare. Nu visar det sig alltså att Doom också går att spela i Minecraft. Doom är dock inte det enda spelet du kan spela i Minecraft. Faktum är att moddare lyckats köra Minecraft i Minecraft. Snacka om “meta”!

Världens största spel

Att det nu går att “spela spel i spelet” gör att Minecraft växer ytterligare. Sett till den totala spelytan som finns spridd över olika servrar var Minecraft redan, i kvadratkilometer mätt, världens överlägset största spel. Modden som jag skrivit om i den här texten gör ännu mer att Minecraft börjar påminna om “Oasis”, den spelvärld som helt dominerar det framtida samhälle som skildras i Ready Player One av Ernest Cline. Det går dessutom att spela Minecraft med VR-hjälm. Vad blir nästa steg för spelet?

education-one