Spel som är exklusiva

 

“Exclusive games” är ett uttryck som används inom gaming. Detta innebär ett spel som släpps endast för en konsol eller för PC. Medan det idag idag finns ett flertal spel som släppts till både Playstation 4, XBOX ONE och PC (de mest aktuella plattformarna att spela på idag) släpper vissa spelutvecklare spel till endast en av dem. Exempel på dessa är HALO – serien för XBOX, Uncharted – serien för Playstation och World of Warcraft för PC.

Varför är det så, månntro? Den mest logiska förklaringen är att plattformsutvecklaren köper upp ett spelföretag på så sätt att de skapar spel endast för deras konsol – allt för att öka försäljningen av spelen. Spelutvecklaren kanske förlorar på detta, om de har otur – men med största sannolikhet går de med vinst om det är en uppföljare till en populär spelserie, i synnerhet om tidigare delar släppts till fler konsoler.

I och med att flera titlar idag är exklusiva för en plattform ökar det försäljningen av diverse plattformar för att gamers vill ha tillgång till den titeln. Dock är det mindre tråkigt för de som är “lojala” för en viss plattform och inte vill skaffa en ny konsol på grund av ett visst spel.

education-one