Playstation

Playstation – bara namnet frammanar minnen av barndomskvällar spenderade med en spelkonsol, samt slöa dagar på soffan i egna lägenheten, eller t.o.m. spelstunder med ens egna barn. Trots att många inte håller med, så har faktiskt inte TV-spel någon åldersgräns, vare sig uppåt eller neråt, och det finns något för alla smaker. Playstation har länge varit en av giganterna när det gäller att göra spel av alla genrer tillgängliga för ivriga spelare runtom i världen, och deras framgång bara fortsätter allteftersom både branschen och spelutbudet växer. Ända sedan företagets start för 22 år sedan, har Playstation regelbundet kommit ut med nya konsoler, kontroller och funktioner, så att vare sig speltillverkare eller spelare ska missa alla möjligheter konstant förbättrad, ny teknologi erbjuder. Och tack vare den enorma variationen bland de spel som Playstation ger tillgång till, så verkar denna utveckling inte avstanna någon gång snart, trots konkurrenter som Xbox och Nintendo och deras egna framgång.

Från Japan till världen

Det var 1994 som Sony-anställda Ken Kutaragi först utvecklade idén till Playstation, och han anses vara dess fader. Förutom spelkonsoler består Playstation-produkterna idag av mediacenter, handkontroller, onlineservice, bärbara konsoler, och även flera tidningar. Redan när första konsolen släpptes var den en enorm succé, och uppföljaren, Playstation 2, är fortfarande den bäst säljande hem-spelkonsolen genom tiderna sedan dess release år 2000. I slutet av 2012 hade 155 miljoner exemplar av konsolen sålts, världen över. Playstation 3, som släpptes år 2006, var också en enorm framgång, och när Playstation 4 släpptes år 2013 såldes en miljon exemplar bara första dygnet. Det gör Playstation 3 till den snabbast säljande konsolen någonsin. Playstation Portable (PSP) och dess uppföljare Playstation Vita blev också omåttligt populära när de släpptes år 2004, respektive 2007. Playstation har släppt flera olika typer av handkontroller, med inbyggd teknik såsom vibrationer och ökad ergonomisk bekvämlighet, och de släpper nu handkontroll för barn – TV-spel har som sagt ingen åldersgräns åt något håll. Det är aldrig för tidigt att börja uppleva magin hos TV-spel och de fantastiska äventyr de kan erbjuda, och då är det skönt om kontrollerna är anpassade på rätt sätt.

Hur teknologin utvecklas

Spel utvecklas och förnyas i lika hög hastighet som konsolerna, så här gäller det att hålla ikapp. Det spelar ingen roll hur vackert och väl utformat ett spel är om inte konsolen kan återge detta fullt ut, så Playstation förbättrar konstant sin teknologi för att leva upp till de krav som ställs. När Playstations allra första konsol släpptes konkurrerade den med tungviktare som Sega Saturn och Nintendo 64, men lyckades leva upp till båda, och mer därtill. T.o.m. den mindre, lite rundare versionen av den första konsolen gjorde succé när det släpptes år 2000, trots att den släpptes samtidigt som märkets andra konsol, PlayStation 2. Denna uppföljare släpptes ett helt år före konkurrenterna Xbox och Nintendo Gamecube. Playstation 3 konkurrerade med Xbox 360 och Nintendo Wii, och introducerade seriens första trådlösa handkontroller. När den senaste konsolen, Playstation 4, släpptes några år senare, så var succén sedan länge ett faktum. Det verkar som att TV-spel och all teknologi som är inblandad aldrig går ur tiden – snarare tvärtom.

education-one