Köpa en speldator

Det finns många saker som du behöver tänka på om du ska köpa en ny dator, speciellt om du ska roa dig med att spela på den. Du behöver ställa dig ett flertal frågor:

    • Ska den vara en laptop eller stationär?
  • Strömsnål eller snabb?
  • Billigt pris eller ha en hög prestanda?
  • Ska du köpa en ny eller begagnad dator?

Det finns säkert fler frågor du kan ställa dig, allt hänger på vilka behov du har helt enkelt. Är du bara ute efter att surfa runt lite och spela enkla spel kan du mycket väl köpa en begagnade macbook eller liknande. Ska du spela mer avancerade spel bör du ha en dator som inte hänger sig och laggar.

Köpa speldator

Det är inte riktigt lika lätt att hitta den bästa speldatorn för dig och dina behov som du kanske tror. Utbudet av gaming datorer är i och för sig stort och priset är mellan några tusen upp till över 10 000 kronor. Du behöver också ta hänsyn till andra faktorer, särskilt om du inte har alltför mycket pengar att spendera på en dator. Därför bör du ta dig tid att jämföra olika alternativ och datormodeller som klarar alla krav som du behöver ha för att spela på. Tänk på att datorn bör ha minst 60 FPS för att du ska få ett bra flyt. En speldator kommer du förmodligen ha ett tag och därför bör du vara noggrann när du ska köpa dig en, annars riskerar du att det kommer bli dyrt för dig.

Hur kraftfull?

Många av dagens spel, framför allt actionspelen som är har detaljrika 3D-miljöer och är stora. Flertalet av datorspelen har du möjligheten att ställa in visuellt, då du kan ställa in upplösningen (detaljrikedomen), samt andra parametrar som gör att grafiken påverkas på ett eller annat sätt. Desto högre upplösning du har ju högre grafikinställningar som används, gör att det datorspelet kräver mer. Så därför bör du tänka på att din dator ska klara av de spel du gillar spela.

Stationär dator

Visst kan det vara smidigt med en laptop och det finns bra lösningar om du känner för att spela på en sådan, men när det gäller gaming så är det bättre att använda en stationär dator. Här kommer ett par förslag, men självklart finns det fler typer av stationära datorer.

Kompakt bordsdator

Att skaffa sig en kompakt kan vara en lösning som du inte vill ha en stor och otymplig dator ståendes i ett hörn. Du kan låta den kompakta bordsdatorn stå på ditt skrivbord och du har en stabil prestanda. Det går att välja ett brett prisspann, vilket ger olika prestanda, funktioner och tillbehör.

Allt-i-ett

Något som är riktigt bra är en Allt-i-ett dator som har en skärm på bordet som har en inbyggd dator och ett trådlös tangentbord och mus. Detta gör att du lättare kan placera datorn där du vill ha den.

education-one