Tv-spel och hälsa


Tv-spel är fortfarande något relativt nytt i vårt samhälle, och har utvecklats enormt sedan början av 1970-talet, när de första arkadspelen kom. Idag erbjuder tv-spelen möjligheten att försjunka helt ner i en annan värld och i den historia som de berättar, vilket har medfört både positiva och negativa effekter. Oftast är det de negativa effekterna som det talas om i debattprogram och nyhetsprogram, som att för mycket spelande kan leda till ett beroende och att många timmar framför datorskärmen eller tv-skärmen kan leda till skador i rygg och nacke. Nu dyker dock tv-spel allt oftare upp i nyheterna i positiva sammanhang, där man talar om vilka positiva effekter tv-spel kan ha för vår hälsa.

En sådan nyhet kom redan år 2005, och handlade om hur tv-spel kan användas inom sjukvården. Det var resultatet av den brittiske forskaren Mark Griffiths undersökningar som man rapporterade. Griffith hade bland annat funnit att tv-spel kunde vara ett hjälpmedel i vissa läkningsprocesser. Som exempel gav han fallet med en åttaårig pojke som hade sår på överläppen som aldrig kunde läka helt, för att han hela tiden pillade på dem. Pojken fick då spela ett tv-spel med en handkontroll som krävde båda händerna, och eftersom händerna hölls upptagna av spelandet fick såret tid att läka. Tv-spel kunde också med fördel användas av barn som behandlades med cellgifter. Undersökningen visade att de barn som fick spela tv-spel blev mindre illamående och behövde mindre smärtstillande medel än de barn som bara fick vila, utan att spela. Man tror att det helt enkelt beror på att tv-spelen fungerar som en distraktion från smärtan, eftersom de kräver så stor koncentration. Ytterligare sätt som tv-spel har använts inom sjukvården är inom rehabilitering av händer och armar, för att återuppbygga styrkan och motoriken.

Tv-spelstillverkare som Nintendo har också tagit medvetna steg för att få tv-spelare att röra på sig, och få bort stämpeln att tv-spel skulle innebära att man bara sitter inomhus och stirrar på en skärm. Det första av dessa steg var konsolen Wii, där kontrollen liknar en fjärrkontroll som med hjälp av rörelsedetektion används för att replikera rörelserna av exempelvis ett svärd eller en tennisracket i spelet. Förutom att alla spel till Wii alltså generellt kräver mer rörelse, skapade Nintendo också spelet Wii Fit med tillhörande Balance Board, som var ett träningsprogram med olika styrkeövningar och konditionsövningar som kunde utföras hemma i vardagsrummet. Rörelsedetektionen kände av hur väl man utförde övningarna, och man kunde även väga sig med Balance Board och hålla koll på sina framsteg. Nintendo fortsatte denna hälsotrend även med sin handhållna konsol Nintendo 3DS, eftersom denna också fungerar som en stegräknare om man tar den med sig i viloläge. Genom att gå en viss mängd steg kan spelare få bonusar i vissa spel, vilket motiverar dem att röra sig ut i naturen.

Ibland vill man dock bara sitta och ta det lugnt i naturen, och då passar det bättre med en uppsättning sköna utemöbler snarare än en stegräknare. Du hittar ett stort utbud av utemöbler på Furniturebox.se, så att du kan hitta de perfekta möblerna för din uteplats. Om du inte kan slita dig från tv-spelen kan du alltid slå dig ned i din nya trädgårdsstol med ett Nintendo 3DS eller annan handhållen konsol.