Den stora världen av E-sport

 

De gamers som tar spelandet till en ny nivå och sysslar med det professionellt ägnar sig åt E-sport. Begreppet står för Elektronisk Sport och utövas världen över. E-sport spelas i form av turneringar och tävlingar och genomförs till största del på en PC.

De vanligaste spelen inom E-sport idag är League of Legends, DOTA 2 och Counter-Strike. Dessa kan endast spelas på en PC. De vanligaste spelen som det anordnas turneringar inom på spelkonsol är Call of Duty, Tekken, Battlefield och Fifa. Under ett E-sport – event sätts spelarens färdigheter på prov och en eller möjligen flera vinnare koras.

I Jönköping anordnas årligen ett E-sport – event som heter Dreamhack. Där samlas spelare från hela Sverige för att spela tillsammans eller mot varandra. Dreamhack är ett av världens största E-sportevent och ibland livesänder man turneringar från eventet via kanalen Sveriges Television (SVT).

Det finns till och med en tv-kanal endast tillägnad E-sport. Den heter eSportTV och de sänder årligen mer än 2000 timmar av E-sport från populära event såsom ESLOone, ESL pro league, Intel® Extreme Masters och Dreamhack Summer/Masters. Kanalen har flera miljoner tittare året runt och finns i hela Norden och Baltikum.